Beavatkozások

Mellnagyobbítás

A mellnagyobbítás a leggyakrabban végzett mellplasztikai sebészeti beavatkozások közé tartozik. Bár a mellnagyobbítás rendkívül népszerű, a beavatkozás választásának okai páciensenként eltérőek lehetnek. A beavatkozás során implantátumokat helyeznek be a mellbe, melynek eredményeként a mellek teltebbé, formásabbá válnak. A műtét előtt azonban rendkívül fontos alaposan tájékozódni a beavatkozás menetéről, kockázatairól, a várható eredményekről. Ebben nyújt segítséget az alábbi, Dr Debreczeni Béla plasztikai sebész főorvos által készített ismertető a mellnagyobbításról, amelyben minden fontos, mellnagyobbítással kapcsolatban felmerülő kérdésre igyekezett választ adni.

Mellnagyobbítás

Kinek javasolt a mellnagyobbítás?

Néhány mellnagyobbítást igénylő páciens elégedett az emlői formájával, és egyszerűen csak azt szeretné, ha azok egy kicsit teltebbek lennének. Szintén gyakori indíték, hogy valaki túl kicsinek érzi a melleit, de a mellek méretbeli és/vagy alakbeli aszimmetriája, valamint a terhesség vagy szoptatás utáni változások szintén motivációs tényezők lehetnek. A testsúlycsökkenés, az öregedés és a szülés szintén befolyásolhatja a mell térfogatát és alakját.

A mellnagyobbítás mindezeket az aggodalmakat orvosolhatja azáltal, hogy arányosabb formát és méretet hoz létre, és ez gyakran az önértékelésre, önbecsülésre is pozitív hatással van.

Mellnagyobbítás vagy mellfelvarrás?

Az Ön egyedi anatómiájától és esztétikai elképzeléseitől függően örömmel segítünk eldönteni, hogy a mellnagyobbítás, a mellfelvarrás vagy a kettő kombinációja a legmegfelelőbb az Ön számára.
Ha a mell megereszkedése térfogatvesztéssel párosul, a mellfelvarrás és a mellnagyobbítás kombinálásával a felesleges bőr eltávolítható, a mellek fiatalosabb pozícióba emelhetők, és a térfogat implantátumokkal helyreállítható.
Ha azonban a térfogatvesztés az egyetlen probléma, akkor a mellnagyobbítás önmagában lehet a jobb választás.
Ha a mell kívánt térfogata megvan, és Ön nem igényli a megnagyobbítást, mellfelvarrást javasolhatunk, implantátumok nélkül.

A mellimplantátumok típusai

Kétféle mellimplantátum létezik: sóoldattal töltött és szilikongéllel töltött, a standard sóoldattal töltött implantátumok különböző méretekben és profilokban azonban csak az Egyesült Államokban kaphatók.

Az európai plasztikai sebészeteknél a szilikonnal töltött implantátumok érhetőek el, amelyek az Ön egyéni igényeihez igazíthatók.

Dr. Debreczeni kizárólag sima felületű, szilikonnal töltött mellimplantátumokat használ. A texturált felületű mellimplantátumokkal rendelkező hölgyeknél az anaplasztikus nagysejtes limfóma (BIA-ALCL) kialakulásának megnövekedett arányát mutatták ki, az FDA 2019-ben hozta nyilvánosságra az ezzel kapcsolatos kutatási eredményeket. Bár a BIA-ALCL kialakulásának kockázata csekély, ennek ellenére Debreczeni főorvos a texturált implantok elhagyása mellett döntött.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy minden implantátum egy idő után meghibásodhat, vagy szivároghat. Amikor egy szilikongél mellimplantátum megreped, azt „csendes szakadásnak” nevezik, mivel MRI-vizsgálat segítségével lehet csak megállapítani, hogy szivárgás történt. Az implantot ilyenkor el kell távolítani, mivel a test nem tudja felszívni a kiszivárgó szilikont. Az esetleges csendes szakadás felismerése érdekében ajánlott, hogy a szilikongél mellimplantátummal rendelkező nők 5 évente végeztessenek MRI vizsgálatot.

Annak eldöntése érdekében, hogy Ön alkalmas-e a mellnagyobbításra, Dr. Debreczeni a konzultáció során időt szán arra, hogy részletesen tájékoztassa Önt a mellimplantátumokkal kapcsolatos tudnivalókról, az ismert kockázatokat is beleértve. Ezenkívül jelentős mennyiségű olvasnivalót is fog kapni, hogy a beavatkozás előtt részletesen tájékozódhasson.

A legmodernebb szilikon mellimplantátumok

A szilikongéllel töltött implantátumokat úgy tervezték, hogy természetes megjelenést és érzést biztosítsanak, és kisebb legyen a hullámzás és gyűrődés esélye. 2006 óta a nagy kohéziós képességű szilikon implantátumok új generációja az egész világon, még a legszigorúbb szabályozással rendelkező USA-ban is engedélyezett.

A korábbi lágy szilikon implantátumokkal ellentétben ezeket a modern implantátumokat erősebb, komplexebb kötéshálózatot tartalmazó szilikon géllel töltik fel. A régebbi szilikongél implantátumokhoz képest ezek az új alaktartó memória szilikongél implantátumok stabilabb szerkezetűek , ezzel együtt jelentősen csökkent a szakadási arányuk is.

Dr Debreczeni mellnagyobbító műtéteknél alkalmazott mellimplantátumai mind félgömb (kerek, round) alakúak és sima felülettel rendelkeznek. A NÉBIH által jelzett egészségügyi aggályokkal érintett implantátum típusokat Debreczeni doktor nem használja.

A szilikongéllel töltött mellimplantátumok különböző térfogatban (volumen) és profilméretben (projekció) kaphatók, így megfelelő nagyságú és profilú implantátum kiválasztásával az Ön által kívánt megjelenés biztosítható.

Zsírátültetéssel kombinált mellnagyobbítás

A lehető legszebb, legtermészetesebb eredmény elérése érdekében Dr Debreczeni javasolhatja az implantátum beültetés zsírátültetéssel való kombinálását. Az eljárás lényege, hogy a más testtájakról leszívott zsírt megtisztítják, majd óvatosan befecskendezik a mellekbe.

A mellnagyobbító zsírátültetéssel kibővített műtétek biztosítják általában a legtermészetesebb megjelenést a jó tapintási érzetet nyújtó, precízen kontúrozott mellnagyobbításra vágyó páciensek számára.

A mellnagyobbítási zsírátültetési technikák ugyan önmagukban is alkalmazhatók mellnagyobbításra, ám esetükben korlátozó tényező, hogy műtétenként max 150 köbcentiméter zsír marad meg tartósan, oldalanként. A legújabb, sejt asszisztált zsírbeületés már magasabb térfogat megmaradási esélyt kínál, de ez a technológia magas költséget jelent, és több menetben végezhető el a mellek kívánt alakra és méretre formálása.

A mellplasztika konzultáción Debreczeni doktor részletesen ismerteti az Ön számára elérhető egyes mellimplantátum-változatok előnyeit, és elmagyarázhatja, hogyan segíthet a zsírátültetés a forma javításában. Szorosan együttműködik Önnel, hogy meghatározza, melyik kombináció a legjobb az Ön esztétikai céljainak eléréséhez, valamint az Ön egyedi testalkatához illeszkedő legtermészetesebb forma kialakításához.

A mellnagyobbító műtétek típusai

A mellnagyobbító műtétek típusai a műtéti bemetszés helye alapján

A mellnagyobbító műtét elvégzésekor a bemetszéseket gondosan és stratégiailag úgy helyezik el, hogy a hegek a lehető legkevésbé legyenek feltűnőek. Érthető módon tehát az egyik első téma a konzultáción a metszés helyének meghatározása, melynek során az alábbi lehetőségek közül kell választani:

Periareoláris metszés

Ennél a technikánál a bemetszést a bimbóudvar szélénél végezzük, ami a sebgyógyulást követően általában alig látható hegeket eredményez.

Mell alatti bemetszés

Ez a mellnagyobbítás leggyakoribb metszési módja, és a mell alatti ráncredő közelében – ahol a mell és a mellkas találkozik – végezzük. Rejtett elhelyezkedése miatt a keletkező hegek általában észrevehetetlenek, mert tervezetten az új mell alatti redőbe esnek.

A mellnagyobbító műtétek típusai az implantátum elhelyezkedése alapján

A mellimplantátum beültetésére anatómiai szempontból három lehetőség van:

  • Dual-plane (kettős síkú) behelyezés, amikor az implantátumot részben a nagy mellizom alá, részben pedig a mellmirigy alá helyezzük.
  • Subglanduláris behelyezés, amikor az implantátumot a mellizom fölé helyezzük.
  • Submuscularis behelyezés, amikor az implantátumokat a nagy mellizom és a mellkasfal közé pozicionáljuk.

Az Ön implantátumainak ideális elhelyezése a meglévő különböző típusú szövetek (pl. izomszövet, zsírszövet, tejmirigyek) mennyiségétől, valamint az Ön egyedi anatómiájától és a műtét eredményével kapcsolatos célkitűzéseitől függ. Dr Debreczeni az Ön igényeinek alapos felmérése és részletes átbeszélése után határozza meg a műtét ezen részét.

Implant pozíció

A mellnagyobbító műtét utána lábadozási időszak

A műtét után a mellek „teltebbnek” és formásabb kontúrúak lesznek. A duzzanat miatt a vártnál kicsit nagyobbnak tűnhetnek, de ez a műtétet követő hetekben fokozatosan csökken. A beavatkozást követő első napokban enyhe vagy közepes mértékű kellemetlen érzés jelentkezhet, de ez általában fájdalomcsillapító/gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel kezelhető.

Hazaengedés után egy óra pihenést javaslunk, de röviddel ezután – ha lehet – keljünk fel és mozogjunk, természetesen kellő óvatossággal és odafigyeléssel. A megerőltető tevékenységet körülbelül hat-nyolc hétig kerülni kell, de a legtöbb páciensünk körülbelül két hét után visszatérhet a mindennapi rutinjához. A kezdeti konzultáció során Dr. Debreczeni az Ön egyedi esete alapján pontosabb iránymutatást tud adni, és válaszol minden kérdésére. Személyre szabott utókezelési utasításokat is ad Önnek, amelyeket gondosan be kell tartani az ideális eredmények biztosítása és az esetleges szövődmények elkerülése érdekében.

Hogyan válasszam ki a megfelelő mellsebészt?

A mellnagyobbító műtét lehető legjobb eredményének elérése érdekében elengedhetetlen, hogy olyan mellsebészt válasszon, aki rendelkezik az optimális eredmény eléréséhez szükséges végzettséggel, tudással, készséggel és tapasztalattal.

Amikor személyesen találkozik a plasztikai sebészekkel, fontos, hogy bátran kérdezzen, és igyekezzen meggyőződni arról, hogy olyan ember-e, akire nyugodtan rá meri bízni a testét és az egészségét. Ez teljesen természetes igény, és az egész későbbi folyamat sokkal gördülékenyebben és nyugodtabban zajlik, ha kialakul Önben a szükséges bizalom. Feltétlenül érdeklődjön a sebész mellnagyobbításban szerzett tapasztalatairól és a biztonsági kérdésekről is! A páciensek előtte-utána fotóinak áttekintése szintén nagyon hasznos mutatója lehet annak, hogy a választott orvos meg tud-e felelni az Ön elvárásainak.

Dr. Debreczeni örömmel fogadja az Ön kérdéseit, sőt kifejezetten szereti, ha a páciens felkészülten, konkrét kérdésekkel érkezik a konzultációra, és igyekszik körültekintően és érthetően megválaszolni az Ön kérdéseit. Az évek során széleskörű ismereteket szerzett a mellimplantátumokról, a mellnagyobbítási technikákról és a mell kozmetikai problémáiról. A mellnagyobbítás terén több évtizedes, szerteágazó sebészeti és plasztikai sebészeti tapasztalattal rendelkezik, folyamatosan képezi magát, rendszeresen részt vesz a plasztikai sebészeti kongresszusokon. Tudományos kutatásokat folytat a sebgyógyulással, hegesedéssel kapcsolatban. Páciensei visszajelzéseikben (pl. Google vélemények) megnyugtató és empatikus, magabiztos tudással rendelkező orvosnak írják le, aki mellett minden félelmük és szorongásuk elmúlt. A plasztikai sebészeti konzultáció során Debreczeni doktor számos előtte-utána fotót tud mutatni Önnek olyan esetekről, amelyek hasonlóak az Önéhez. Dr. Debreczeni azonban hangsúlyozza, hogy minden páciens más és más, és az eredmények mindig egyediek. Ha szeretne személyesen megismerkedni Dr. Debreczeni Béla főorvossal, örömmel látjuk plasztikai sebészeti konzultációnkon rendelőnkben!

Az év orvosa 2014

Dr. Debreczeni Béla Zoltán 2014-ben vehette át az Év orvosa pályázat közönségjelöltjének járó elismerést.

Gyakran ismételt kérdések a mellnagyobbító műtétekkel kapcsolatban

A mellnagyobbító műtéteket mindig altatásban végezzük.

A műtét szokásos időtartama 90 – 120 perc.

Mindössze egy napig szükséges a kórházban maradni, utána otthonában lábadozhat és csak a kontrollvizsgálatokra szükséges eljönnie. Dr Debreczeni maximálisan igyekszik odafigyelni pácienseire, ezért telefonon éjjel-nappal elérhető a műtöttek részére.

A varratszedés a műtét után három héttel esedékes.

Dr. Debreczeni az esetek többségében az implantátumot részben a nagy mellizom alá helyezi, így elválasztja az implantátumokat a tejmirigy állománytól. A szilikonos mellimplantátumokat ebből a szempontból alaposan kutatták, és bebizonyosodott, hogy nem jelentenek egészségügyi kockázatot sem a szoptatásra, sem a csecsemőkre nézve. A szoptatást azonban befolyásolhatja az implantátumok behelyezéséhez szükséges bemetszés helye – például egy mellránc bemetszés kevesebb mellszövetet bolygat meg, mint egy mellbimbó körüli bemetszés.

Azok a nők, akik a beavatkozás előtt képesek voltak szoptatni, a mellnagyobbítás következtében nem tapasztalhatnak semmilyen érdemi változást a szoptatási képességükben.

Előfordulhat azonban, hogy a szoptatási képességet a műtéttől független, természetes okok negatívan befolyásolják, hiszen ez aránylag gyakori probléma a nem műtött kismamák esetében is. Ám a mellnagyobbításon átesett hölgyek egy része automatikusan a műtétre kezd gyanakodni ilyen esetekben. Ha tehát aggódik a szoptatással kapcsolatban, azt javasoljuk, hogy ossza meg félelmeit Dr Debreczenivel, aki részletesen átbeszéli Önnel ezt a témát is. Dr Debreczeni Béla nagy tapasztalattal rendelkezik a mellnagyobbítás és más mellműtétek terén, és tökéletesen megérti, hogy mennyire fontos lehet Önnek a szoptatás képességének megőrzése, és szívesen segít az ezzel kapcsolatos esetleges félelmeit enyhíteni.

A műtéti hegek elhelyezkedése és alakja az alkalmazott bemetszés típusától függ. Dr. Debreczeni nagy gondot fordít arra, hogy minden mellnagyobbítási metszést úgy helyezzen el, hogy az a teljes gyógyulás után a lehető legkevésbé legyen feltűnő. Vannak olyan egyéni tényezők, amelyek potenciálisan befolyásolhatják a heg gyógyulását, például a genetikai adottságok, az étrend és az, hogy mennyire fegyelmezetten követi a páciens a műtét utáni utasításokat. Pácienseink túlnyomó többsége elégedett az eredménnyel, és a képződő hegeket nem tartja feltűnőnek.

Bár a mellimplantátumok formát, teltséget és térfogatot kölcsönözhetnek a kebleknek, nem a mell megereszkedésének („a mellek lógása”) korrigálására tervezték őket. Azok a betegek, akik mindkét hatást – azaz a mellek lógásának megszűnését és a mellek megnagyobbítását is szeretnék elérni, alkalmasak lehetnek a korrekciós mellnagyobbítás vagy implantátumokkal végzett mellfelvarrás néven ismert eljárásra. Dr. Debreczeni az Ön céljainak felmérése után tudja meghatározni, hogy Ön alkalmas-e erre a kombinált mellnagyobbító műtétre.

A legtöbb esetben Dr. Debreczeni azt tanácsolja a pácienseknek, hogy a mellnagyobbítás utáni lábadozási idő alatt a hátukon aludjanak. Ez elsőre kényelmetlen érzés lehet, de ez a pozíció általában szükséges ahhoz, hogy az új implantátumokra ne nehezedjen nyomás és terhelés. Annak érdekében, hogy a háton alvást természetesebbnek érezze, használhat párnákat, amelyek mindkét oldalon megtámasztják a testét.

A fertőzésveszély csökkentése érdekében Dr. Debreczeni azt javasolja, hogy a műtét után legalább 2 hónapig tartózkodjon az úszástól, a forró kádfürdőtől, a forró termálfürdőktől, a szaunától és a gőzfürdőtől, lényegében minden olyan tevékenységtől, ami a mellek tartós vízbemerítésével jár együtt. A nemzetközi szakirodalomban gyakran ennél rövidebb időszakot írnak elő, de Dr Debreczeni Béla az Ön maximális biztonságának érdekében a 2 hónapos megtartóztatást kéri a pácienseitől.

Bár a mellnagyobbítás utáni felépülés során fontos a megfelelő mennyiségű pihenés, az is fontos, hogy testét fitten tartsa, ami elősegíti a megfelelő gyógyulást és csökkenti a vérrögképződés esélyét. Ezért a rendszeres, de semmiképpen sem megerőltető mozgás kívánatos már a műtétet követő napokban is. Az intenzív mozgás és sport azonban legalább hat hétig kerülendő. A kontroll vizsgálatok során Dr. Debreczeni pontosan meg tudja mondani, hogy aktuálisan milyen típusú mozgásfomák megengedettek és melyeket kell kerülni.

Implantátumokkal vagy anélkül, a mammográfia ugyanaz az alapeljárás, csak az implantátumok esetében néhány további nézetre is szükség van a vizsgálat elvégzéséhez. A szűrőmammográfiát illetően kövesse orvosának ajánlásait, de a vizsgálat előtt feltétlenül tájékoztassa orvosát vagy a technikust arról, hogy implantátumai vannak. Az izom fölötti implantátumok akadályozzák a képalkotást, és nem lehet őket a mellképből kimozdítani, míg az izom alatti implantátumokat a technikus általában el tudja tolni, hogy teljesebb képet kapjon a mellről. Dr. Debreczeni előnyben részesíti az implantátumok dual plane elhelyezését, és javasolja a kíméletesebb 3D tomoszintézis mammográfia alkalmazását.

Mellnagyobbítás galéria

Go to Top