Emlőimplant választás

Mellnagyobbítás – kik és miért választják?

Sok hölgy életében eljön egyszer az a pillanat, amikor megfogalmazódik benne a gondolat, hogy szebb vagy nagyobb melleket, dúsabb kebleket szeretne, esetleg korrigáltatná a meglévő aszimmetriát. Cikksorozatunkban dr. Debreczeni Béla plasztikai sebésszel beszélgetünk a mellnagyobbítással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, valamint az ezzel kapcsolatos tévhitekről és félelmekről. Sorozatunk első részében arra kerestük a választ, hogy jellemzően milyen életkorban és milyen elképzelésekkel, elvárásokkal keresik fel a plasztikai sebészt a mellnagyobbítás iránt érdeklődő hölgyek.

– Vannak jellemző életszakaszok, amikor a hölgyeknél a mellnagyobbítás napirendre kerül, és ha igen, a különböző életszakaszban lévő páciensek elvárásai és az elvégzett műtétek mennyiben hasonlóak és miben különböznek?

Három jellemző életszakaszt tudnék említeni. Az első nagy klienskört a pubertás kor után lévő 20-30 éves korosztály alkotja. Ők a nem teljesen kifejlődött, nem egyforma, esetleg túl kicsi vagy nem szép formájú mellüket szeretnének szebbé operáltatni. Ők azok a hölgyek, akik már serdülőkorban, nem utolsó sorban a média által közvetített szépségideálok hatására szembesülnek saját melleik vágyottól eltérő megjelenésével. Sokszor önbizalomhiány is áll vágyaik mögött, elvárásaik a mellük megjelenésével kapcsolatban nem egyszer azonban túlzottak, helyenként végletesek is.

Ennél a pácienskörnél nagyon hosszú az ún. „kihordási idő”, tehát az az idő, amíg bennmarad az implantátum. Emiatt csakis nagyon jó minőségű implantátummal szabad dolgozni. Emellett a későbbi szülés-szoptatás lehetőségére is tekintettel kell lenni a műtét megtervezésekor. Ilyenkor az ezzel járó testsúlyingadozást, hízást, fogyást, a hormonális változásokat is mind-mind figyelembe kell venni, hogy az esetleges későbbi esztétikai problémákat majd a lehető legegyszerűbben tudjuk orvosolni és elkerülhessük a külső hegeket okozó korrekciós beavatkozásokat.

Hangsúlyozottan fontos, hogy ez a pácienskör „jó kezekbe” kerüljön, hiszen fiatal, szép hölgyekről van szó, akik a beavatkozás által még szebbnek és magabiztosabbnak szeretnék érezni magukat.

– Ez után az életkor után már a családalapítás, gyermekvállalás kerül a fókuszba és egy ideig a mellplasztika lekerül a napirendről?

– Igen, a második pácienskört már a szülés után álló hölgyek alkotják, akik persze még szintén nagyon fiatal nők. Ők azok, akik lényegében a korábbi szépségüket szeretnék visszakapni, a korábbi melltérfogatot, a mell helyzetét. Ebben az életkorban a hölgyek már tapasztaltabbak, tisztában vannak azzal, hogy mit szeretnének, a szülés előtti állapotot vagy éppen a szoptatás alatti nagy mellméretet. Határozottabban tudják megfogalmazni a saját elképzeléseiket, kevésbé a társadalom elvárásai köszönnek vissza a kéréseikben. Ezek a műtétek legtöbbször a korrekciós mellnagyobbítás kategóriába tartoznak.

A harmadik pácienskörbe egy picivel idősebb hölgyek tartoznak. Ők azok, akiknek az életében újra előtérbe kerül a nemiség. Ez már a 40-50-es korosztály, akiknek ebben az életkorban újra lehetőségük van arra, hogy önmagukra figyeljenek és szeretnék nőiességüket „felfrissíteni”. Ők már nagyon konkrét és pontosan definiálható elvárásokkal jelentkeznek. Ezek a hölgyek leggyakrabban az implantátumot korábban is viselők táborából kerülnek ki. Ritkább az olyan páciens, akinek korábban még nem fogalmazódott meg az életében, hogy szeretne nagyobb vagy más formájú melleket.

Megosztás

Cikksorozatunk további részei

Telefonos felvilágosítás

Ha kérdése van a műtéti lehetőségekkel kapcsolatban, kérjen ingyenes visszahívást, amelynek keretében igyekszünk minden felmerülő általános – orvosi vizsgálatot nem igénylő – kérdésére választ adni.

Telefonos felvilágosítás

Ha maradtak megválaszolatlan kérdései, kérjen ingyenes visszahívást, amelynek keretében igyekszünk minden felmerülő általános – orvosi vizsgálatot nem igénylő – kérdésére válaszokat adni.

Az év orvosa 2014

Dr. Debreczeni Béla Zoltán 2014-ben vehette át az Év orvosa pályázat közönségjelöltjének járó elismerést.

Go to Top