DR. DEBRECZENI BÉLA ZOLTÁN

Az év orvosa

Szakterület: sebészet, plasztikai sebészet, igazságügyi orvostan
Beosztás: főorvos
Pályázati kategória: Közönségjelölt orvos

Bemutatkozás

Miért érzem a legszebb hivatásnak a plasztikai sebészetet?

A PLASZTIKAI SEBÉSZET

  • művészet, mivel először rajz-vázlat készül, hasonlóan egy szép festmény vázlatához, és míg a szobrász az anyagból, a sebész az emberi szövetekből formázza meg művét.
  • tudomány, mivel szükséges hozzá az emberi test anatómiájának igen alapos elsajátítása. Ismerni kell az élettant, az emberi test egészséges és kóros működését, az öregedési folyamatokat.
  • lelki kapcsolat a pácienssel, mely sokszor életre szóló is lehet. Ahhoz, hogy szépet hozhassunk létre, közös akarat kell!
  • varázslat, mert a soha nem létezett, vagy a valaha volt, de elvesztett szépség és funkció harmóniáját teremti meg…

A köztudatban a plasztikai sebészet az esztétikai jellegű beavatkozásokat jelenti. Ez azonban téves látásmód és szeretném, ha megváltozna. Sebészi pályafutásomat Siófokon kezdtem, és a melldaganatokkal küzdő nőkön szerettem volna szaktudásommal segíteni. Lélekben nem tudtam azonosulni az akkoriban rutinszerűen alkalmazott teljes mellamputációval, ami a hölgyek részére a rákos megbetegedés terhe mellett a nőiességük megcsonkításának elviselését jelentette. Sebészeti szakvizsgámat követően Ausztriába mentem mellsebészetet tanulni. A Salzburgi Emlőcentrumban a legkorszerűbb emlőmegtartó műtétek mellett a páciensek tájékoztatásának és testi, lelki rehabilitációjának fontosságára is felfigyeltem, és hazatértem után igyekeztem a tanult ismereteket emlő onkológiai team keretében megvalósítani. Az emlőrák kettős merénylet: egyrészt az egészség, másrészt a nőiesség elvesztését jelenti. Salzburgban született meg bennem a döntés, hogy a mellműtétekhez plasztikai sebészeti jártasságra is szükség van ahhoz, hogy a daganat eltávolításán túl a mell eredeti méretének és formájának helyreállítását is el tudjam végezni.

A budapesti Honvéd Kórházban – ahol 15 évig dolgoztam – megtapasztalt szakmai igényesség és a plasztikai helyreállító műtétek során mestereimtől tanult metszésvezetési és szövetpótlási technikák elsajátítása egy életre megváltoztatta sebészi munkámat. Büszke és hálás vagyok, hogy mind a mellfejlődési rendellenességek, mind a daganatos emlőbetegségek onkológiai és plasztikai helyreállító műtéteiben sikereket könyvelhetek el. Hasonló aktivitást fejtek ki a melanoma páciensek plasztikai sebészi ellátásában is, mivel a legkorszerűbb jelölő módszereknek köszönhetően ma már sok olyan melanomás páciens életét tudjuk megmenteni, ill. jelentősen meghosszabbítani, akiket korábban elveszítettünk. A szakmai segítségnyújtáson túl igyekszem emberséggel, empátiával közeledni pácienseim felé. Örömömre szolgál a jelölésem, mert ezáltal a társadalom felé szélesebb körben hangsúlyt kap a helyreállító plasztikai sebészet gyógyító jellege.

Történetek (2014)

A mellfelvarrás műtéti megoldásai az emlők megereszkedettségének mértékétől, a beteg életkorától és testalkatától egyaránt függenek. Minden esetben arra törekszünk, hogy az eredmény tartós legyen és a lehető legkevesebb műtéti heggel oldjuk meg a feladatot. Így a megereszkedettség típusától és fokozatától függően a bimbóudvar szélén vezetett körkörös metszés kiegészülhet függőleges, illetve erre merőleges, az emlő alsó áthajlási redőjében vezetett metszésekkel (fordított T technika). A mellfelvarrás műtét végezhető helyi érzéstelenítésben és narkózisban egyaránt. A műtétet követően egy napos intézeti megfigyelés szükséges.

Akinek köszönhetően megváltozott az életem

Egy kis bevezetővel kezdeném. Születésem óta fenn állt a betegségem, lymphangioma, azaz nyirokérdaganat. Még gyerek voltam, nem hinném, hogy bármit is felfogtam volna ebből az egészből, de hatással volt az egész életemre. Műtétek sorozatán estem át már kisgyermekként, és ez a betegség nagyon sok gyerekkori élménytől fosztott meg. Kórházról kórházra jártam, és több orvos is kezelt eddigi életem során, de aki az egyik legemberségesebb volt velem, nem más, mint a jelöltem: Dr. Debreczeni Béla Zoltán, plasztikai sebész.

2005-ben találkoztam a doktor úrral először, ekkor 11 éves voltam. Nem sok mindenre emlékszem, csak arra, hogy barátságosan fogadott. 9 éven át foglalkozott velem, és ez idő alatt egy kicsit betekintést nyertem, hogy valójában milyen kedves, emberséges, precíz és olyan, aki törődik a pácienseivel. Már maga a hivatása is tiszteletre méltó és a doktor úr elhivatottsága és kötelességtudata adott nekem motivációt ahhoz, hogy a későbbiekben én is ezt a hivatást válasszam. Sajnos a magyar egészségügyben nem mindenhol találkozom ilyen természetű orvossal. Megbecsülendő, mind emberileg, mind szakmailag. Lenyűgöző az orvostudomány iránt mutatott elkötelezettsége, és a legjobb, hogy szereti a munkáját, amit kiválóan végez.

9 éven át kezelt, és mindent megtett azért, hogy elérhessem a célom, ami természetesen a doktor úr célja is volt, hogy végre egészséges nővé váljak. Azért kellett plasztikai sebészhez is fordulnom, mert a betegség miatt az egyik mellem nem fejlődött ki. Éveken át kellett így élnem. Olyan érzés volt, mintha megfosztottak volna a nőiességemtől. Szerencsére a doktor úr az egyik legkiválóbb plasztikai sebész, így lehetővé tette, hogy ez az érzés elszálljon a betegségemmel együtt. 2014 májusában volt az utolsó műtétem, ez már csak korrekciós műtét volt, az orvosom tökéletességre törekedett, ebből is látszik, hogy milyen elhivatott. Minden egyes kontrollon érdeklődött, hogy hogyan érzem magam, kedves volt és megértő. Neki köszönhetően megszabadultam 30 kg súlyfeleslegtől és így sokkal jobban érzem magam a bőrömben. Tiszteletre méltó az ilyen orvos, aki ennyire emberi tud maradni sok év praktizálás után.

Ezúton szeretném kifejezni hálámat a doktor úrnak és kívánom neki, hogy segítsen minél több embernek, úgy, ahogyan nekem segített. Nem volt egyszerű megosztanom másokkal a velem történteket, de értelmet nyerne, ha a jelöltem Dr. Debreczeni Béla Zoltán nyerné meg az Astellas-közönségdíjat.

A reményvesztettek önbecsülését adja vissza!

Számomra a szakmai zsenialitás kevés, ha nincs egy csöppnyi lelki együttérzés a beteggel, akinek természetesen saját baja a legnagyobb és legsúlyosabb a világon. Az általam leírt történet főszereplője Dr. Debreceni Béla Zoltán. Főorvos úr szakmai munkáját, emberségét, a róla elismeréssel, szeretettel beszélő páciensektől már régóta ismertem, sőt, saját szememmel győződhettem meg az eredményről némely beteg által, mivel én is a betegellátásban tevékenykedtem 2014 nyaráig. Ekkor szembesültem mellem rosszindulatú daganatos megbetegedésével. Azt, hogy az ember mit él át lelkileg ilyenkor, azt leírni szavakkal nem lehet, főleg az én esetemben, aki a munkája során a rákos megbetegedés tragikumával igen gyakran szembesült. Úgy gondolom, találkozásunk, mint orvos és beteg, egyikünk számára sem volt könnyű, mivel egészségügyi szakdolgozóból lett beteget nehezebb a pozitív együtt akarás oldalára fordítani a megélt negatív betegség kimenetelek miatt. Konzultációnk jól sikerült, a doktor úr közvetlen volt, érződött az a mérhetetlen empátia és szakmai tudás magabiztossága amiről a „nagykönyvben” lehet olvasni. A kontrollok során tapasztaltam, hogy a többi betege felé is őszinte, korrekt, nagy lelkierőt és bizalmat adó a viselkedése. Jelenleg túl vagyok több műtéten, vár még rám jó pár, hogy az elvesztett nőiességemet visszanyerjem. Főorvos úron minden egyes alkalommal érződik, hogy számára mennyire fontos, hogy az emlőt vesztett nők társadalmunkban ismét delejezően szépnek, szexisnek, teljes értékű, nőies idomokkal rendelkező hölgynek érezhessék és láthassák magunkat. Nagy erőt ad gyógyulásomhoz ez a jót tenni akarás, amit sugároz felém is. Ezért igyekszem mindent megtenni, mint beteg, hogy teljes szakmai tudásával, emberszeretetével kölcsönösen alkossuk meg az egészséges női mivoltomat. Ezer köszönettel sem lehetne kifejezni annak elismerését, amit munkájával s lelkével képvisel.

Tisztelettel szeretném jelölni Dr. Debreceni Béla Zoltán főorvost az Astellas közönség díjra, aki a reményvesztett ember önbecsülésének visszaállításához finom érzésű mesteri munkájával hozzájárul.

Új élet kezdődik!

Életemnek egy viharos időszaka után melldaganatom lett 2010-ben, amit első időszakban egy megoldandó feladatnak láttam, ekkor csak a rosszindulatú csomókat távolították el. Igazi harcom csak ezután következett, mivel a hegvonalban csomót észleltem ismét, igaz ezt orvosom csak hegnek látta. Sajnos megérzésem nem csalt, ismét jelentkezett a daganat 2013-ban. Most reményeim szertefoszlottak, mivel teljes eltávolítás történt, igaz, azonnali rekonstrukcióval, ami az első naptól problémát, fájdalmat okozott és még capsula is keletkezett az implantátum körül, amit váladékozás is követett.

Sajnos kezelőorvosom hely és időhiányra hivatkozva, csak később vállalta volna a műtétet. Így kénytelen voltam fájdalmaim miatt egy másik orvost keresni, ami életem legjobb döntése volt. Nem volt könnyű dolgom, de végre megtaláltam aranykezű orvosom Dr. Debreczeni Béla Zoltán Főorvos személyében, aki látta félelmem, kétségeim és gyors megoldást keresett problémámra. Emlőbizottság javaslatára az előzményeim miatt először csak az implantátum lett eltávolítva, amit pár hónappal később követett a hátizom átforgatás és az expander feltöltése. Igaz, nem volt könnyű, de orvosom megnyugtató szava, rengeteg kérdésemre adott válasza megnyugtatott, visszaadva az elvesztett hitem az orvosokban. Szakmai tudása és aranykeze a biztosítéka annak, hogy a most következő műtétemre már boldogan megyek, mert célba értünk és végre ismét nő lehetek! Számomra az Astellas-díjra Dr. Debreczeni Béla Zoltán főorvos a legmegfelelőbb, embersége, szakmai tudása, elhivatottsága miatt. Köszönöm, hogy betege lehetek!