Hasplasztika után

Hasplasztika után – páciens tájékoztató

Gyógyulás és lábadozás hasplasztika után.

A teljes hasplasztika gyógyulása 3-6 hónap. A műtéti terület sokáig húzódik, érzékeny. Fokozott fizikai kímélet javasolt az első időszakban, ami a hegek és mélyebb szövetek feszülésmentes regenerációját teszi lehetővé. A hasizmokat alátámasztó speciális kompressziós ruházat viselését Debreczeni főorvos hetekig javasolja a szövődménymentes gyógyulás érdekében. Tudatos mozgással gyorsabban áll vissza a terhelhetőség, elkerülhetőek a letapadások, és a fájdalom mielőbbi múlása is pozitív kihatással lesz a hasplasztikán átesett páciens mindennapi életére.

Legfontosabb tudnivalók a hasplasztika műtét utáni lábadozásról

 • Kontrollok: 1-3. nap, 7. nap, 14. nap, 21. nap, 3 hónap, fél év
 • Varratok szárazon tartása: fokozottan ügyelni a friss varratok szárazon tartására, azokat víz, semmilyen krém nem érheti, tartózkodni kell a megizzadástól (felázott friss seb gyógyulása hosszadalmasabb és kevésbé kielégítő esztétikai eredménnyel jár)
 • Varratok Betadinos lemosása + gézlap fedés: az első héten naponta, ha az orvos máshogy nem rendeli. Az első napokban szöveti irritáció miatt termelődő véres-savós, rózsaszínes/ sárgás váladék ürülhet a műtét után behelyezett drain-cső helyén; ez a műtét természetes velejárója. Vastagabb zsírszövet esetén napokig un. zsírfolyással, sárgás színű váladék ürülésével lehet számolni.  7. naptól a hegek gézlapos fedése az orvos utasítása szerint.
 • Tisztálkodás: varratok teljes összezáródásáig víz nem érheti a sebet,  általában 7. napi kontrollt követően gyors, nem áztató zuhanyzás engedélyezett
 • Fájdalomcsillapítás: acetilszalicilsav tartalmú gyógyszerek (utóvérzést provokálhat) mindaddig nem lehet szedni, amíg erre Debreczeni dr engedélyt nem ad
 • Oldalt fekvés: 1. heti kontrollt követően fogja Debreczeni dr engedélyezni
 • Hason fekvés: 6. heti kontrollt követően fogja főorvos úr engedélyezni.
 • Autóvezetés: 2. heti kontrollt követően
 • Munkavézgés: Könnyű irodai munka: 14 nap múlva; Fizikai munka: 6 héttel a műtét után
 • Véralvadásgátló készítmény: napi 1x injekciózás általában a műtétet követő 3 hétig
 • Hegek krémezése orvos által meghatározott időponttól: Cicaplast Baume (hámosító hatás), szilikonos krém a hegek minőségének javítása céljából (Cicaplast,Uriage Bariéderm, Dermatix, Contratubex)
 • Sport: 5-6. hét után fokozatos terheléssel (sportágtól függően); egyeztesse le Debreczeni dr-al, hogy melyik gyakorlat mikortól végezhető
 • Varratszedés: 14-21. nap, közben varratátvágás sebgyógyulástól függően
 • Kompressziós  hasszorító viselése: 6 hétig, csak rövid zuhanyzás idejére vehető le; alatta hosszú pamut trikó viselése javasolt az esetleges kidörzsölések megelőzése érdekében
 • Ödéma/duzzanat:  műtét utáni első hónapban duzzanatra, ödémára kell számítani, gyakran a túl nagy mennyiségű, felgyülemlett savós váladékot vékony kanüllel le kell szívni
 • Lázmérés: a felépülés alatt rendszeres lázmérés javasolt;  magas testhőmérséklet ( 38 C feletti)  gyulladásra utalhat; sebészi láz du. 5 óra körül a legmagasabb
 • Sebszétválás: a lázas állapot leggyakoribb oka a nagy sebfelszín miatt kialakult savós folyadékgyülem, melyet a drainek nem tudnak maradéktalanul kiüríteni. Ilyen esetben vagy tűs fecskendővel végzett fájdalmatlan leszívás a megoldás vagy a seb kis szakaszon történő megnyitása és a folyadék számára szabad kifolyás biztosítása. A folyamat hetekig is eltarthat, nagyfokú váladékozás esetén tisztasági betétek gyakori cserélésével lehet az ürülő folyadékgyülemet higénikusan összegyűjteni.  Az eredeti metszésvonalban történik a seb megnyitása, azaz ez nem jár plusz heggel,  igy csak a lábadozási  idő megnyúlása jelenthet  hátrányt.
 • Érzékelés-vesztés: műtét utáni gyakori mellékhatás, hogy a hasi területen a környező bőr átmenetileg érzéketlenné válhat, általánosságban ez néhány hónap alatt elmúlik. Az érzékenység/idegi funkciók visszatérése viszkető érzéssel, fájdalommal jelentkezik.
 • Dohányzás: nikotin érszűkítő hatása következtében bőr regenerálódási képessége is romlik. Szép hegekhez műtét előtti hetekben már abba kell hagyni a dohányzást.
 • Fényvédelem: hegeket műtétet követő 3 hónapig ne napoztassuk (szolárium se!). Napfénynek kitett területet 50-es faktorú fényvédővel óvjuk, mivel nincs a hegszövetben pigmentanyag, ezáltal napfényre véglegesen bebarnul.
 • Szauna, uszoda, közfürdő: hónapokig kerülendő
 • Tengervíz: 6. héttől, utána zsíros krémmel védeni a hegeket a kiszáradástól
 • Bioptron lámpa: friss műtéti hegnél alkalmazni tilos, égési sérülést okozhat. Legkorábban a varratszedést követően, megfelelően érett hegnél használható.

 Ne szedjen be vagy használjon semmilyen recept nélkül kapható gyógyszert vagy homeopátiás készítményt Debreczeni dr-al történt egyeztetés nélkül.

Mi tehet a páciens hasplasztika műtét után a mielőbbi regeneráció érdekében?

A műtétet követő első időszakban az egyik legfontosabb teendője, hogy ügyeljen a kötés tisztaságára, nedvesség-mentességére (verejtékezés, víz). Kímélő életmód biztosítja a heg feszülésének minimálisra csökkentését. Általában 3 héttel a műtét után a varratok kiszedését és a hegek gyógyulását követően elkezdhető a törzsizomzat fokozottabb igénybe vétele: enyhe terheléssel mozgás, sport, séta, törzsizom erősítő gyakorlatok. A terhelés csak óvatosan, fokozatosan növelhető, a gyógyulás még 3-6 hónapig zajlik, így ezalatt a terhelhetőség csak ennek arányában növelhető.

Varratszedés nem egyenlő a gyógyulással! A műtéti hegek feszüléssel szembeni ellenállása az első 1-2 hétben minimális, ezért fontos a műtött terület fizikai kímélete. Ez az ellenállás fokozatosan növekszik, 6 hetes korra érheti el a normál bőr ellenállásának 50%-át; idősebb korban ez a folyamat tovább tarthat. A heg kialakulása időt vesz igénybe és érése 1 évig is eltarthat, mely során ideális hegesedési hajlam esetén megpuhul, elfehéredik, a környezetével hasonlóvá válik. Speciális, a heg minőségét javító készítményekkel (pl.szilikon tartalmú krémek) alkalmazásával sokat lehet tenni a hegek mielőbbi regenerációjáért. Főorvos úr az utókezelés alatt személyre szabottan fog Önnek krémeket javasolni.

A hasplasztika indikációja nem csak esztétikai, hisz nagyobb tömegű, előre lógó bőr és zsírtömeg a gerincre, főleg az ágyéki részen igen nagy terhelést ad, ami a fájdalmon kívül tartásproblémát, mozgáscsökkenést és egyéb egészségügyi gondot okozhat. Műtétet követően jól felépített testedzéssel sokat lehet javítani a fent említett problémákon.

Javasolt mozgásterápia hasplasztika műtét után

A műtétet követően néhány napig drainek segítik a folyadék és vér ürítését az adott területről, ez a mozgást korlátozza, de már ebben az időszakban, már a kórházban érdemes elkezdeni az óvatos, de tudatos mozgásterápiát. Helyzetváltoztatásokkal, felüléssel, feltámasztással, légzőgyakorlatokkal, a keringés javítható, a légzéssel az oxigénellátottság fokozható, a fekvés szövődményei csökkenthetőek.

A mozgás fokozatos felépítése

1.HÉT: Légzőtorna, séta, alsó és felső végtagok tornája, mozgatása hasfeszítés nélkül, bőr gyűrődése miatt az ülés kerülendő.

2. HÉT: Sok séta, lépcsőzés, kevés ülés, állásban karral nyújtózások, törzshajlítások enyhén oldalra, előre

3.HÉT: Bátrabban mozoghat, a has enyhe feszítése már megengedett, de nem kifejezett hasprés, lépcsőzés, séta

4.HÉT: Már megengedettek a kifejezett has-és törzsizom erősítő gyakorlatok, lépcsőzés, séta, súlyzós kargyakorlatok, ellipszis tréner használható, TRX eszköz bizonyos gyakorlatai alkalmazhatóak

5.HÉT: Folyamatosan emelhetők a terhelések, az eddig is gyakorlott sport lassan, fokozatosan visszaépíthető, edzések egyes részelemei, majd hétről- hétre állítható vissza a teljes edzés

Új mozgásforma kezdésénél először a kerüljük a törzsizomra irányuló közvetlen erős terhelést. Küzdősport csak a 3. hónap után, fokozatos terheléssel javasolt, amennyiben a műtét előtt is űzte már ezt a sportágat; ellenkező esetben először a hasfal és törzsizom célirányos erősítése javasolt. A műtéti terület/has közvetlen ütése min. 6. hónapig kerülendő.

Hasplasztika műtét után a gyógyulást elősegítő étrend

 • megfelelő mennyiségű folyadékbevitel (víz, gyógytea, gyümölcslevek)
 • puffasztó élelmiszerek kerülése
 • A műtét utáni sebgyógyulás és regeneráció nagy energia- és fehérjeigényes folyamat, ezért fokozott FEHÉRJE BEVITEL, akár fehérjepor formájában is javasolt
 • CSÖKKENTETT SZÉNHIDRÁTTARTALMÚ élelmiszerek (ödéma és gyulladáscsökkentés miatt)
 • ROSTBAN GAZDAG élelmiszer: aszalt szilva, alma, körte, zabpehely, hüvelyesek, lenmag
 • ANTIOXIDÁNS: spenót, kelbimbó, vagy piros bogyós gyümölcsök
 • A VITAIMIN: spenót, kelkáposzta, sárgarépa, sütőtök
 • C-VITAMIN: paprika, citrusfélék, brokkoli, paradicsom, kelkáposzta, kelbimbó, karfiol
 • CINK: tökmag, szezámmag, marha és bárányhús
 • GOMBÁK: immunrendszert támogató összetevőkben gazdag, pl. Shitakee
 • ANANÁSZ: gyulladás- és ödéma csökkentő hatás, különösen a fás részében

Szíves figyelmébe ajánlom hasplasztikán már átesett kedves páciensem részletes, hasznos tippekkel ellátott beszámolóját a lábadozás időszakáról.

Dr. Debreczeni Béla Zoltán Ph.D.
plasztikai sebész főorvos, igazságügyi szakértő
plasztika@drdebreczeni.hu
tel.: +30-869-2193, 30-256-8894

Letölthető páciens tájékoztató

Letölthető páciens tájékoztató

Telefonos felvilágosítás

Ha kérdése van a műtéti lehetőségekkel kapcsolatban, kérjen ingyenes visszahívást, amelynek keretében igyekszünk minden felmerülő általános – orvosi vizsgálatot nem igénylő – kérdésére választ adni.

Telefonos felvilágosítás

Ha maradtak megválaszolatlan kérdései, kérjen ingyenes visszahívást, amelynek keretében igyekszünk minden felmerülő általános – orvosi vizsgálatot nem igénylő – kérdésére válaszokat adni.

Az év orvosa 2014

Dr. Debreczeni Béla Zoltán 2014-ben vehette át az Év orvosa pályázat közönségjelöltjének járó elismerést.