Plasmage bőrfiatalító plazmakezelés

PlasmAge bőrfiatalító plazmakezelés – páciens tájékoztató

PlasmAge® orvosi eszköz a plazma technológia segítségével lehetővé teszi a felesleges bőr biztonságos és rendkívül hatékony műtét nélküli eltávolítását.

A plazmasugár rendkívül precízen irányítható, oly módon párologtatja el a bőr legfelső rétegeit, hogy nem érinti a bőr alatt található kötőszövetet, izmokat és egyéb struktúrákat. A pontszerű kezeléssel nagyon precíz beavatkozást tesz lehetővé, a környező szövetek – dermis – roncsolása vagy szükségtelen hőterhelése nélkül érhető el kiemelkedő eredmény.

A plazma használata sokkal kevésbé invazív, mint a lézer vagy egyéb diatermikus kezelések, ezáltal minimális a gyógyulási idő más technológiákhoz viszonyítva.

A Plasmage bőrfiatalító kezelés menete

Plasmage bőrfiatalító plazmakezelés berendezésA páciens sebészeti szappannal tisztára mossa a kezelendő területet, érzéstelenítő krémet viszünk fel, amit 25-30 perc múlva lemosunk, a bőrfelszínt fertőtlenítjük. A kezelőfejjel 1-3 mm távolságban, apró pontokban párologtatjuk el a bőr legfelső rétegeit, sok, apró pontokban stimuláljuk a szöveteket. Kezelés közben minimális szurkáló jellegű érzés jelentkezhet. Kezelést követően azonnali feszesítő és a kötőszöveti rostokat összehúzó hatása révén elindul a bőr rostjainak újrarendeződése, rejuvenációja, kismértékű azonnali bőrfeszülés látható.

A pontszerű kezelési terület helyén apró barna pörkök keletkeznek, amelyek 5-7 nap alatt leválnak, és alatta már új, feszes bőr keletkezik.  A beavatkozás végleges hatása 2-3 hónap múlva lesz igazán látványos, a bőr természetes kollagén termelése addigra indul be.

Plasma peeling bőrmegújító kezelés során a bőr felső rétegét távolítjuk el. A pár napon belül bekövetkező hámlást követően simább, fiatalosabb, élettel telibb bőrfelszín jelenik meg.

Felépülési idő Plasmage bőrfiatalító kezelés után

Bőrfelesleg eltávolítása következtében duzzanat, ödéma, vörösödés alakulhat ki, ez azonban pár nap alatt elmúlik. A keletkezett apró, barnás kis pörkök fokozatosan száradnak le, majd 7-14 nap alatt nyom nélkül gyógyul a bőr.

Bőrmegújító kezelés során csak a bőrfelszínt érinti a beavatkozás, mélyebb, pontszerű sérüléseket nem okoz, így pörkösödés, felépülési idő nincs.

Plasmage kezelés utáni teendők

 • Fontos, hogy ne érintse a frissen kezelt bőrfelületet / érzékeny hegszövetet.
 • Kímélő arclemosót (micellás víz) és /vagy fiziológiás sóoldatot (0,9% NaCl-oldat) borogatást használjunk.
 • Orvosi utasításra 6-9 napig antibiotikumos kenőcs alkalmazható.
 • Ödémát/duzzanatot csökkentő Medrol 16 mg tabletta vagy Fucicort kenőcs
 • A páciens 8 hétig kerülje a napozást és szoláriumot.
 • Szemhéj kezelés esetén napszemüveg viselése javasolt.
 • A kezelt felületen képződött hegszövetet, vart nem szabad eltávolítani, bolygatni.
 • Nem javasolt a kezelt területet intenzív hőhatásnak (forró zuhany, szauna, törökfürdő) kitenni, ill. a nagyon hideg is kerülendő a kezelés utáni 4 hétben.
 • Minden, a bőrnek traumát okozó tevékenység (kezelt terület dörzsölése, vakarása, bőrradír alkalmazása, más esztétikai terápiák) kerülendők.
 • Az első 3 napon smink nem használható, utána is nagyon minimális a pörkök elfedésére
 • Fizikai kímélet a bőr szárazon tartása érdekében, így a fokozott izzadással járó sporttevékenységet is kerülni kell.
 • Három hónapig kötelező a fényvédő (50 SPF) használata.
 • Kezelést követő 10-14 napban nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása kerülendő
 • Herpeszre fogékony pácienseknél megelőző vírusellenes gyógyszerek alkalmazása javasolt.
 • Ha az orvos másképp nem rendeli, ne fedje be a kezelt területet gézzel vagy más kötéssel, mivel ezzel allergiás reakciókat válthat ki, ill. fertőzést okozhat.

Általában 1-2 PlasmAge®kezelés szükséges a nagyon látványos eredmény érdekében, a bőr állapotától függően. A kezelések között minimum két hónap szünetet kell tartani, hasonlón a korábban lézerrel, ultrahanggal, botox-szal, hámlasztóval stb. kezelt bőrfelületek esetén.

Lehetséges komplikációk

Hasonlóan más sebészeti eljáráshoz, ritkán előfordulhatnak komplikációk, mint például: erythema; varasodás; több-kevesebb szembetűnő folt; erőteljesebb bőrreakció és herpes kiújulása az arra fogékony pácienseknél; hegek, avagy keloidok megjelenése; tartós bőrpír; egyes területek tartósan megnövekedett, illetve csökkent pigmentációja; telangiectasia megjelenése, illetve fokozódása; bakteriális, vírusos, gombás fertőzések; sorvadásos (atrófikus) léziók. Ezek pár óráig, hétig, néha hónapokig is fennállhatnak.

Dr. Debreczeni Béla Zoltán Ph.D.
plasztikai sebész főorvos, igazságügyi szakértő
plasztika@drdebreczeni.hu
tel.: +30-869-2193, 30-256-8894

Letölthető páciens tájékoztató

Letölthető páciens tájékoztató

Telefonos felvilágosítás

Ha kérdése van a műtéti lehetőségekkel kapcsolatban, kérjen ingyenes visszahívást, amelynek keretében igyekszünk minden felmerülő általános – orvosi vizsgálatot nem igénylő – kérdésére választ adni.

Telefonos felvilágosítás

Ha maradtak megválaszolatlan kérdései, kérjen ingyenes visszahívást, amelynek keretében igyekszünk minden felmerülő általános – orvosi vizsgálatot nem igénylő – kérdésére válaszokat adni.

Az év orvosa 2014

Dr. Debreczeni Béla Zoltán 2014-ben vehette át az Év orvosa pályázat közönségjelöltjének járó elismerést.