Arcfelvarrás - facelift

Arcelvarrás (facelift) – páciens tájékoztató

Az idő előre haladtával az arc izomzata veszít a feszességéből, a bőr alatti mélyebb rétegek a gravitáció hatására megereszkednek és feltűnő lebernyegek, redők alakulnak ki. Az arcfelvarrás a lógó, petyhüdt bőrtöbblet eltávolításával feszesebbé varázsolja az arcot, látványosan fiatalosabb megjelenést ad. A legkorszerűbb műtéti technika az arc minden szöveti rétegét (a bőrön kívül a zsírréteget, az izmokat, a kötőszövetet is) feszesíti, ezáltal harmonikus és természetes eredmény érhető el.

Kinek ajánlott az arcfelvarrás (facelift) eljárás?

Az arcfelvarrás azoknál a pácienseknél ad jó műtéti eredményt, akiknek a bőre könnyen mozgatható és még kellően rugalmas, jól feszesíthető. Fontos, hogy a páciensnek reális elvárásai legyenek a beavatkozással kapcsolatban: facelift segítségével jóval fiatalosabb megjelenés érhető el, de fiatalok már nem lehetnek.

Az arcfelvarrás (facelift) előtti konzultáció

Műtét előtti konzultáció során Debreczeni dr  az alábbi szempontok alapján vizsgálja meg az arc és nyak területét a leginkább megfelelő műtéti technika kiválasztásához: a bőr minősége, vastagsága, rugalmassága, napfénykárosodás, bőrfelesleg láthatósága, bőrelváltozások, pigmentfoltok, ráncok, mimikai mozgás

Hajvonalba rejtett metszésekkel, speciális plasztikai varrástechnikával, tehermentesített öltésekkel szinte láthatatlan hegek maradnak a műtéti területen jó hegesedési hajlammal rendelkező pácienseknél.

A műtéti kontraindikáció – kinek nem ajánlott az arfelvarrás (facelift) műtét?

Az arcfelvarrás (facelift) az alábbi esetekben nem ajánlott:

 • vérzékenység, antikoaguláns kezelés,
 • haematológiai eltérés
 • súlyos társbetegség pl.: diabetes, hypertónia, arteriosclerosis, endokrinológiai kórképek (pl.hyperthyreosis), glaucoma, stb.
 • akut fertőző betegség
 • erős dohányzás
 • irreális páciens-elvárások pl. korábbi fényképarcát szeretné visszakapni, vagy mély barázdák teljes eltűnését várja
 • kóros lelki állapot (dysmorphophobia, manias vagy depresszív pszichés érintettség)
 • anaesthesiológiai ellenjavallat az altatással szemben

Felkészülés az arcfelvarrás műtétre

 • Műtét előtti kivizsgálás: A helyi érzéstelenítésben végzett műtét esetén, egészséges páciensnél szűkített rutin kivizsgálás (laborvizsgálat, EKG). Idült alap- vagy kísérőbetegség esetén annak ellenőrző vizsgálata is szükséges. Felső korhatár nincs, de fontos a jó általános egészségi állapot. Bizonyos betegségek, pl. a nem megfelelően beállított magas vérnyomás, cukorbetegség az arcplasztika sikerét kockáztatják, könnyen szövődményekhez vezetnek.
 • Beavatkozás időpontja nem eshet egybe a menstruáció első felével, mert ebben az időszakban a högyek fokozott vérzékenységnek vannak kitéve.
 • A bőr felkészítése az alábbi kozmetikai eljárásokkal: hámlasztás, mélytisztítás, hialuronsavas táplálás
 • Dohányzás mellőzése 6 héttel a beavatkozás előtt, mivel hegesedési problémán és lassúbb sebgyógyuláson kívül az egyik legsúlyosabb szövődményt, a szövetelhalással is számolni kell; ezért főorvos úr dohányzó páciensek esetén nem vállalja a műtétet.
 • Vitaminok, nyomemelemek (A-C-D-E vitamin, magnézium,cink) jótékony hatással van a sebgyógyulásra, ezáltal a hegek minőségére. Két héttel a beavatkozás előtt célszerű multivitamin készítményeket és min. napi 1000 mg C vitamint szedni.
 • Egészséges, vitamindús táplálkozás és sok szénsavmentes folyadék fogyasztása javasolt napokkal a beavatkozás előtt; könnyű (fűszermentes, zsírszegény) vacsora a műtét előtti este. Infúzió minél könnyebb beadása érdekében különösen fontos, hogy a páciens jól hidratált legyen.
 • Műtét előtt ne szedjen be semmi olyan gyógyszert, amiről DrD-t nem tájékozatta. Véralvadásra ható salycilat tartalmú gyógyszerek (Aspirin, Kalmopyrin), ginko biloba és egyéb hasonló természetgyógyászati szerek mellőzése 2 héttel a műtét előtt.
 • Hajmosás: műtét utáni első időszakban, min. egy hétig nem tud hajat mosni. A műtéti területen nem kell hajat vágni, hajtincseket kiborotválni; speciális kis copfocskákba rögzített hajtincsek közt végzi el Debreczeni dr a metszéseket.

A műtéti előkészítés

 • Kellő felvilágosítás után a páciens a műtéti beleegyező nyilatkozatot és a műtéti megbízást aláírja
 • Fehérnemű kivételével speciális műtő-ruhába öltözik át a páciens, minden fémtárgyat (ékszert, piercing) el kell távolítani a vérzéscsillapító készülés miatt
 • Műtéti területről a haj elfésülése, kis copfokba gumizása, ezáltal nem kell hajat vágni/borotválni a műtét miatt.
 • Műtéti tervet, un. műtéti rajzot készít a plasztikai sebész speciális tintával, ami az arc többszöri, sterilizáló lemosását is állja.
 • Bátorító/nyugtató tabletták bevétele, infúzióban Algopyrin bevezetése, így az érzéstelenítő injekciók beadása szinte fájdalommentes

Az arcfelvarrás műtét lényege, elemei

 • Műtét időtartama: 2-4 óra
 • Érzéstelenítés: helyi érzéstelenítés
 • Kórházi tartózkodás: ambuláns, műtétet követően felhelyezett nyomókötéssel rövid megfigyelés után kísérővel otthonába távozhat
 • Kontrollok: 1. nap, 1. hét, 2. hét, 3. hét 3. hónap, fél év
 • Varratszedés: 14-21. napon, varratátvágás egyéni gyógyulás függvényében

A terv szerinti metszésből és előre gondosan megtervezett módon az arc bőrét felpreparáljuk, az elmozdult, „lecsúszott” lágyrészeket és mimikai izomképleteket anatómiailag rekonstruáljuk, visszahelyezzük eredeti helyzetükre, szükség esetén a mély bőrredőket okozó mimikai izmok túlműködését csökkentjük egyes izomrostok átvágásával, vagy az izmok részleges eltávolításával. A metszésvonalak igen kiválóan elrejthetők a hajas fejbőrön, a fül előtti redőben és a fül mögött. A műtét után a seb területéről vékony drain-csövet vezetünk ki, ami a termelődő sebváladék elvezetésére szolgál; ezt az 1. napos kontrollon eltávolítjuk.

Arcfelvarrás (facelift) utáni gyógyulás és lábadozás

Fájdalomcsillapítás: a műtétnél használt érzéstelenítő hatásának elmúlásával javasolt fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő tablettát szedni. Acetilszalicilsav tartalmú gyógyszerek, pl. Aspirin (utóvérzést provokálhat) mindaddig nem lehet szedni, amíg erre Debreczeni dr engedélyt nem ad.  Jegelés, helyi hűtés, szemcsepp alkalmazása szintén segít.

Otthoni pihenés min. 2 hétig javasolt, az első napokban célszerű magas párnán felpolcolva aludni. Műtétet követően 5-6 napig felnőtt személy folyamatos jelenléte szükséges a páciens mellett. Duzzanat a műtét után 2-3 nappal lesz a legkifejezettebb, ezáltal a legfájdalmasabb; jegeléssel, emelt fejrésszel történő pihenéssel, vízhajtó teával csökkenthető az ödéma mértéke.

TILOS minden vérnyomás fokozódását okozó tevékenység, hajolgatás, nehéz tárgyak emelése, sport vagy kimerítő fizikai munka. TILOS az arc vérbőségét, kipirulását okozó napozás, szolárium.

Kötés: kötéshez a beteg nem nyúlhat, a kötéscseréket az orvos határozza meg. Általánosságban a második naptól a szoros nyomókötés helyett rugalmas, kompressziós arcmaszk non-stop viselése az orvos által előírt időtartam alatt , 2 hétig non-stop, ezt követően további 2 hétig már csak nappal.

Tisztálkodás: varratok teljes összezáródásáig víz nem érheti a sebet,  általában 7. napi kontrollt követően gyors, nem áztató zuhanyzás/hajmosás engedélyezett. Hajfestés , sminkelés a harmadik hetet követően engedélyezett.

Varratok szárazon tartása: fokozottan ügyelni a friss varratok szárazon tartására, azokat víz, semmilyen krém nem érheti, tartózkodni kell a megizzadástól (felázott friss seb gyógyulása hosszadalmasabb és kevésbé kielégítő esztétikai eredménnyel jár). Az első napokban szöveti irritáció miatt termelődő véres-savós, rózsaszínes/ sárgás váladék ürülhet a műtét után behelyezett drain-cső helyén; ez a műtét természetes velejárója.

Lázmérés: a felépülés alatt rendszeres lázmérés javasolt;  magas testhőmérséklet ( 38 C feletti)  gyulladásra utalhat; sebészi láz du. 5 óra körül a legmagasabb

Autóvezetés: 1. heti kontrollt követően

Munkavégzés: Könnyű irodai munka: 3 hét múlva; fizikai munka: 6 héttel a műtét után

Sportolás: 6. hét után fokozatos terheléssel (sportágtól függően); egyeztesse le Debreczeni dr-al, hogy melyik gyakorlat mikortól végezhető

Diéta: Könnyű, diétás étrend, bő folyadékfogyasztás ajánlott

Hegek krémezése orvos által meghatározott időponttól szilikonos krém a hegek minőségének javítása céljából. Főorvos úr az utókezelés alatt személyre szabottan fog Önnek készítményeket javasolni.

Ödéma/duzzanat:  műtét utáni első hónapban duzzanatra, ödémára kell számítani, gyakran a túl nagy mennyiségű, felgyülemlett savós váladékot vékony kanüllel le kell szívni.

Fényvédelem: hegeket műtétet követő 3 hónapig ne napoztassuk (szolárium se!). Napfénynek kitett területet 50-es faktorú fényvédővel óvjuk, mivel nincs a hegszövetben pigmentanyag, ezáltal napfényre véglegesen bebarnul.

Szauna, uszoda, közfürdő: min. 2 hónapig kerülendő.

Tengervíz: 6. héttől lehet, utána zsíros krémmel védeni a hegeket a kiszáradástól

Bioptron lámpa: friss műtéti hegnél alkalmazni tilos, égési sérülést okozhat. Legkorábban a varratszedést követően, megfelelően érett hegnél használható; kérje ki Debreczeni dr véleményét.

Varratszedés nem egyenlő a gyógyulással! A műtéti hegek feszüléssel szembeni ellenállása az első 1-2 hétben minimális, ezért fontos a műtött terület fizikai kímélete. Ez az ellenállás fokozatosan növekszik, 6 hetes korra érheti el a normál bőr ellenállásának 50%-át; idősebb korban ez a folyamat tovább tarthat. A heg kialakulása időt vesz igénybe és érése 1 évig is eltarthat, mely során ideális hegesedési hajlam esetén megpuhul, elfehéredik, a környezetével hasonlóvá válik. Speciális, a heg minőségét javító készítményekkel (pl.szilikon tartalmú krémek) alkalmazásával sokat lehet tenni a hegek mielőbbi regenerációjáért. Főorvos úr az utókezelés alatt személyre szabottan fog Önnek krémeket javasolni.

Ne szedjen be vagy használjon semmilyen recept nélkül kapható gyógyszert vagy homeopátiás készítményt Debreczeni dr-al történt egyeztetés nélkül.

Az arcfelvarrás (facelift) lehetséges korai szövődményei

 • utóvérzés, vérömleny, akár több nappal a műtétet követően
 • elhúzódó savó ürülés,
 • az első hetekben a műtéti terület tömöttebb, tapintata keményebb,
 • kisebb egyenetlenségek
 • gyulladás, sebfertőzés, elhúzódó sebgyógyulás,
 • az aszimmetriák,
 • a sebgyógyulási zavarok,
 • a keringési zavarok,
 • a beidegzési zavarok, egyes mimikai izmokat mozgató ideg sérülése
 • bőrterület időleges vagy végleges érzéskiesése
 • bőr elszíneződés,

Az arcfelvarrás (facelift) lehetséges késői szövődményei

 • Érzékelési zavarok, csökkent érzékelés a lefejtett bőrterületen, ami idővel – kb.6-12 hónap – magától elmúlik.
 • Megváltozott hajvonal a fül mögött, amit nem mindig lehet elkerülni.
 • A varratok területén feszülés érzet, ami hónapokig kellemetlenül észreveteti magát.
 • Hegképződési zavarok: alkalmanként hajlam esetén vastag, dudoros, elszíneződött és fájdalmas hegek/ keloidképződés. Időben alkalmazott hegelváltozás kezelése segíthet a korrekciós műtét elkerülésében.
 • A műtét speciális kockázatát jelenti idegsérülés miatt kialakult izom-renyheség vagy bénulás
 • Lágyrész eltérések
 • Tartós hajhullás a hegterületeken
 • A középarc emelése esetén az alsó szemhéjplasztika speciális kockázati tényezői is szerepelnek (szemek szárazsága, az alsó szemhéj kifordulása vagy zárási nehézsége, képtelensége).
 • Kiújuló ráncok ill. lógás

Arcfelvarrás műtét utáni gyógyulást elősegítő étrend

 • könnyen rágható ételek fogyasztása különösen a műtét utáni napokban
 • 2 hétig TILOS vérbőséget okozó hatása miatt forró, erősen fűszerezett ételek, alkohol fogyasztása
 • megfelelő mennyiségű folyadékbevitel (víz, gyógytea, gyümölcslevek)
 • műtét utáni sebgyógyulás és regeneráció nagy energia- és fehérjeigényes folyamat, ezért fokozott FEHÉRJE BEVITEL, akár fehérjepor formájában is javasolt
 • CSÖKKENTETT SZÉNHIDRÁTTARTALMÚ élelmiszerek (ödéma és gyulladáscsökkentés miatt)
 • ANTIOXIDÁNS: spenót, kelbimbó, vagy piros bogyós gyümölcsök
 • A VITAIMIN: spenót, kelkáposzta, sárgarépa, sütőtök
 • C-VITAMIN: paprika, citrusfélék, brokkoli, paradicsom, kelkáposzta, kelbimbó, karfiol
 • CINK: tökmag, szezámmag, marha és bárányhús
 • GOMBÁK: immunrendszert támogató összetevőkben gazdag
 • ANANÁSZ: gyulladás- és ödéma csökkentő hatás, különösen a fás részében

Milyen tünetek észlelésekor kell azonnal a kezelőorvoshoz fordulni?

Hirtelen fellépő, aszimmetrikus duzzanat, vérzés, 38C-ot meghaladó láz, hirtelen kialakuló fájdalom, mimikai izmok mozgás-korlátozottsága esetén azonnal hívjon bennünket!

Dr. Debreczeni Béla Zoltán Ph.D.
plasztikai sebész főorvos, igazságügyi szakértő
plasztika@drdebreczeni.hu
tel.: +30-869-2193, 30-256-8894

Letölthető páciens tájékoztató

Letölthető páciens tájékoztató

Telefonos felvilágosítás

Ha kérdése van a műtéti lehetőségekkel kapcsolatban, kérjen ingyenes visszahívást, amelynek keretében igyekszünk minden felmerülő általános – orvosi vizsgálatot nem igénylő – kérdésére választ adni.

Telefonos felvilágosítás

Ha maradtak megválaszolatlan kérdései, kérjen ingyenes visszahívást, amelynek keretében igyekszünk minden felmerülő általános – orvosi vizsgálatot nem igénylő – kérdésére válaszokat adni.

Az év orvosa 2014

Dr. Debreczeni Béla Zoltán 2014-ben vehette át az Év orvosa pályázat közönségjelöltjének járó elismerést.