Heg

Műtéti hegek

A műtéti beavatkozás során ejtett sebek a bőrön és a bőr alatti szöveteken heggel gyógyulnak. A műtéti heg sohasem egyenértékű az elpusztult szövetekkel, mert ér és ideg ellátása rossz, ellenállóereje nincs, mechanikai igénybevételt nem bír el. Sebészeti beavatkozásaink során a kültakarón ejtett sebeket kíméletes technikával azonnal zárjuk, így várhatóan vékony, puha, nem feltűnő műtéti heg marad vissza, mely sem a működést, sem az alakot nem zavarja.

A normális hegképződést azonban sokféle tényező befolyásolhatja (életkor, bőrtípus, testtájék, erővonalak, terhesség, örökletes tényezők, fertőzés, allergiás reakció, vérömleny, fizikai-kémiai irritáció, stb.). A heg kialakulása időt vesz igénybe és érése 1 évig is eltarthat, mely során megpuhul, elfehéredik a környezetével hasonlóvá válik Ezen időszak alatt műtéti korrekciója csak kivételes esetekben javasolt (égett bőr, „rossz” irányú ún. húzóhegek) Bizonyos egyének hajlamosak arra, hogy a legkíméletesebb sebészi technika ellenére is műtéti sebeik ún. kóros heggel gyógyuljanak.

Az atrófiás heg besüppedt, vékony alapjáról az irharéteg hiányzik és elsősorban szteroidszedés mellett, terhességben (csíkok, „striák” is ilyenek!) valamint vékony irhájú fehér bőrtípusnál gyakori előfordulása. Kialakulásának oka a kötőszöveti rostok alultermelése a hegben, ezáltal a bőr ezen a helyen sérülékeny, a heg gyakorta kiszélesedik.

A hipertrófiás heg a bőr szintjéből elődomborodik, gyakorta pirosabb színű a környezeténél, mely később elhalványul, sőt a heg lelapulhat és atrófiássá is átalakulhat érése folyamán. Főképp serdülőkorban, fiatal felnőtt korban és bizonyos testtájékon gyakori (vállak, szegycsont alkotta háromszögben – dekoltázs). A vastagabb irhájú, sötétebb bőrtípus hajlamosít rá. Ugyanez elmondható a keloidról is ez azonban oly mértékben elődudorodik a hegből, hogy annak szélein gyertyaviasz-szerűen szét is terjed és idővel sem fejlődik vissza. A páciensek gyakorta panaszkodnak a bőr viszketéséről, égéséről ezen a területen. A keloid megelőzésében a sebész feladata a bőr erővonalainak és az izomfeszülésnek megfelelő metszésvezetés, a szövetkímélő műtéti technika és sebzárás. Sok esetben még így sem sikerül megelőzni keloid kialakulását és a kóros heg miatt további kezelések szükségesek.

Lehetőségeink között szerepel a heg sebészi kimetszése, majd a seb feszülésmentes egyesítése varrattal, ragasztócsíkkal és a műtétet követő lágy röntgen besugárzás (DERMOPAN). A besugárzás csak a bőr rétegeit érinti, a mélyebb szövetekbe nem hatol be, a szervezet számára így nem megtermelő. A műtétet követő 6 órán belül célszerű elkezdeni, majd 1-2 nap múlva 4-5 alkalommal megismételni.

A kiújulási esély csökkenthető szilikon kenőcs vagy tapasz alkalmazásával, melyet a gyártók ajánlása alapján hónapokig is célszerű a hegen hagyni. Különböző testtájakra tervezett kompressziós ruhák viselése csökkentheti a keloid újraképződését. Ultrahang és Soft (lágy) lézerbesugárzás kiegészítő kezelésként szerepel. Ha minden igyekezetünk ellenére ismételten létrejön a hipertrofiás hegképződés vagy keloid, a heg injekciós kezelésére (szteroid és érzéstelenítő) kényszerülhetünk, melyet eredményessége esetén 2 havonta célszerű megismételni.

Mit tehet Ön, hogy a műtétet követően optimális hegképződés jöhessen létre?

A legfontosabb, hogy az utasításokat követve ügyeljen a kötés tisztaságára, nedvességtől védje (verejtékezés, víz), kímélő életmód megtartása, hogy a heg feszülését minimálisra lehessen korlátozni. A kontroll vizsgálatokon való pontos megjelenés mellett, bármikor a seb környékének bevérzését, vörösségét, fájdalmát, vagy lázat észlel, azonnal forduljon az operáló orvosához! A varratszedés ideje nem egyenlő a sebgyógyulással, a végleges heg kialakulásával, ezért utána is nagyon fontos a hegvonal tehermentesítése (leuko strip ragtapasz), a sportolás mellőzése 1-2 hónapig. Jótékony hatású a heg masszírozása és gyulladáscsökkentő hatású kenőcsökkel való kezelése (körömvirág, Aloe vera). A zuhanyozás időpontját célszerű hazamenetelkor tisztázni, mert az sok esetben a varratszedést megelőzheti. Emlő műtéteket követően (silikon protesis, mellfelvarrás, méretcsökkentő plasztikai v. onkológiai műtétek) javasolt kényelmes, de rugalmas sportmelltartó (top) viselése éjjel-nappal 3 hónapig a hegek és a belső varratok tehermentesítése céljából, így érhetünk el megfelelő mell alakot és alig látható vékony hegeket. Arcon műtét előtt és után nem ajánlott kozmetikumok használata, mert minden kémiai anyag befolyásolhatja a hegképződést.

Konzultációs időpontot elérhetőségeink bármelyikén kérhet!

Telefonos felvilágosítás

Ha kérdése van a műtéti lehetőségekkel kapcsolatban, kérjen ingyenes visszahívást, amelynek keretében igyekszünk minden felmerülő általános – orvosi vizsgálatot nem igénylő – kérdésére választ adni.

Telefonos felvilágosítás

Ha maradtak megválaszolatlan kérdései, kérjen ingyenes visszahívást, amelynek keretében igyekszünk minden felmerülő általános – orvosi vizsgálatot nem igénylő – kérdésére válaszokat adni.

Az év orvosa 2014

Dr. Debreczeni Béla Zoltán 2014-ben vehette át az Év orvosa pályázat közönségjelöltjének járó elismerést.