Beavatkozások

Botox kezelés

Botox injekciós kezeléssel előnyösen befolyásolhatjuk az öregedést kísérő ráncok megjelenését, a bőr simább és fiatalosabb megjelenésű lesz. Hatásosan elsimítja a homlokredőket, a szarkalábakat és az un. szigorú szem közötti ráncokat, eltűnik a mérges vagy szomorú, fáradt tekintet. A botox kezelés gyors, látványos eredményt adó, fájdalommentes beavatkozás. A kezelés időtartama 15-30 perc, tartóssága 3-5 hónap.

Botox kezelés

A botoxról

A botolimun toxin (Clostridium Botolinum A típusú baktérium által termelt neurotoxin, idegméreg tisztított és hőkezelt hatóanyag ) közismert néven botox kozmetikai használatát 2002-ben hagyta jóvá az amerikai FDA (FOOD and Drug Administration – Élelmezés-és Gyógyszerügyi Hivatal). Botox injekció beadásakor a sebész kis mennyiséget fecskendez be a toxinból az arcizmokba, amivel átmenetileg ellazítja a kezelt területet. Pontos adagolás esetén, a javasolt mennyiséget nem túllépve a botolinum toxin káros hatás visszamaradása nélkül, teljesen lebomlik. Mellékhatás ritkán alakul ki.

A botox kezelés menete

Kezelés során az orvos kis mennyiségű, speciálisan esztétikai ránctalanításhoz kifejlesztett készítményt juttat a kezelendő terület alatti izomzatba. A nagy molekulasúlyú vivőanyagnak köszönhetően a legkisebb mimikai izmokban is ottmarad, nem vándorol el. Nagyon vékony tűvel igen pontosan adagolható. Az eljárás többnyire nem igényel érzéstelenítést, de az orvos különösen érzékeny pácienseknél érzéstelenítő krémet alkalmaz. A legvékonyabb tű alkalmazásával rendkívül kis kellemetlenség árán látványos fiatalító hatás érhető el.

Azon páciensek, akik először szánják rá magukat botox kezelésre és bizalmatlanok minden új eljárással szemben, kisebb területen javasolt a kezelés hatékonyságának kipróbálása. Az injekció pontos helye az érintett izmok lefutásától, méretétől és működésétől függ. Alapos anatómiai ismeretre van szükség az alig látható mimikai izomrostok pontos tapadási helyéről, a beszúrási pontok helyes megtervezéséhez. Ez a magyarázata, hogy az igényes, hatásos botox kezelések elvégzése leginkább plasztikai sebészek által történik.

Befecskendezés után a botox az idegvégződésekhez kötődik, leblokkolja az idegsejtek ingerületi vezetéséért felelős acetilkolin termelődését, a kezelt izom nem kap elektromos jelet az összehúzódásra; az izom ideiglenesen lebénul vagy meggyengül, majd teljesen ellazul, és sima bőrfelszínt eredményez a ráncok helyén.

Várható eredmény

A botox ránctalanító hatása rendszerint eléri a 80 százalékot, a hatás egyénenként változó. Kozmetikai eredmény 2-5 nap után kezdődik, kb. 3-5 hónapig tart, ezt követően a lebénított izom visszanyeri eredeti funkcióját. A hatás a kezelést követő 1-2 hét után a legkifejezettebb. A felületes ráncok szinte teljesen megszüntethetőek, a mélyebbek látványosan finomabbá válnak. Folyamatos, többször ismételt kezelés hatására egyes mimikai izmok egyre gyengébben húzódnak össze, a kezelés eredménye ezen területeken fokozatosan tartósabb.

Lehetséges mellékhatások

A szúrás helyén fájdalom, véraláfutás jelentkezhet. Ritkán 24-48 órán keresztül fejfájás alakulhat ki az injekció beadása után. Kezelést követően 5 órán keresztül hajoldozni, erőlködni, feküdni, a kezelt területet dörzsölni, masszírozni nem lehet, mert a botox a kezelni nem kívánt területekre is eljuthat. Kezelt terület szem felé történő masszírozását 48 óráig kerülni kell, kozmetikai kezelés, nyirokmasszázs, szoláriumozás, infraszauna használata a kezelést követő 2 napig nem javasolt. Kerülni kell továbbá szoros homlokpánt, bukósisak viselését botox kezelés után 2 napig.

Nagyon ritkán érzéskiesés a kezelt területen, izomgyengeség, fáradékonyság, gyengeség lép fel. Száraz bőr esetén fokozott bőrszárazság várható. Vérlemezke kitapadást gátló szerek, vérhígítók (pl. Aspirin) szedését javasolt 2 héttel a beavatkozás előtt felfüggeszteni az esetleges véraláfutások minimalizálása érdekében.

Ellenjavallat

  • allergia botolinum toxinra
  • allergia az injekció bármely egyéb összetevőjére
  • gyulladás a kezelendő területeken
  • terhesség
  • szoptatás
  • neurológiai megbetegedés, nyelési zavarok
  • 18 év alatt és 65 év felett nem ajánlott